top of page
IMG_2170.JPG
hannealtina

Gelin, Cehennem’e gidiyoruz!

Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Cennet-Cehennem obrukları hem yerli hem yabancı turistlerin gözdesi. Bölgeye müzekartla giriş mevcut. Öğrenci müzekart: 30₺, sivil müzekart: 60₺. Bilet ücreti ise 150₺. Aynı bilet ile hemen yakınındaki Astım Mağarasına da gidebilirsiniz.

Her gün açık.

Açılış Saati: 08:15 Kapanış Saati: 16:45 Gişe Kapanış Saati: 16:15

Cennet- cehenneme kendi aracınızla veya turla gidebilirsiniz. Cehennem çukuruna inilemiyor. Şu an cam bir teras yapılmış durumda buradan aşağıyı izleyebiliyorsunuz.

Cehennemin efsanevi bir hikayesi var. Çok tanrılı Yunan kültürünün bir ürünü olan bu hikâye oldukça heyecanlı. Mitolojide üç başlı, devasa alevler püskürten Typhon, Zeus ile sürekli bir savaş halindedir. Bu savaşlardan birinde Zeus’u yenmiş ve bu tanrıyı o zamanlar ismi Korykos olan şimdilerin Cehennem ’ine kapatmış. Bu çukurun-mağaranın bir giriş çıkışı olmadığından Zeus buradan asla çıkamazmış. Ki kendisi çıkamamış da zaten. Hermes ve Pan gelip Zeus’u kurtarmışlar fakat bu sefer çok kızgın olan Zeus, Typhon’un peşine düşmüş. Typhon’u bulduğunda ejderhanın üzerine Etna dağını fırlatarak yaratığı yerin diplerine hapsetmiştir. Antik Dönemin en korkulu volkanı ve günümüzde de aktif bir yanardağ olan Sicilya adasındaki Etna yanardağının hikayesi de bu mitolojik hikayeyle bağlantılıdır. Cehennem ismini bu hikayedeki olaylardan dolayı aldığı söyleniyor.

Bir başka söylentiye göre de Zeus hiç yenilmemiş aksine o Typhon’u cehenneme hapsetmiştir. Daha sonra da ejderhayı Etna dağının altına gömmüştür. Tabii bu hikâyeyi Zeus’un yenilmeyi hazmedemeyip uydurmadığını da bilemeyiz.

Bu hikâyeden sonra bölgenin önemi daha da artıyor. Obruğa iniş yok sadece düşülürse inilebilir . Yukardan bakıldığında bile inanılmaz korkunç göründüğü bir gerçek.

Bu çukurun bilimsel oluşumu ise karstik yeraltı akarsuyunun, açmış olduğu bir yeraltı mağara sistemi tavanını aşındırıp çökmesi şeklinde açıklanıyor. 110 m derinliğe sahip. Obruğun tabanından, batı tarafındaki Cennet Obruğunun altına giden bir yeraltı akarsuyu geçmekte. Cehennem çukuru çok dar ve dikey olduğu için tabana inmek mümkün değil. Sadece özel dağcı ipi ya da sert merdivenle inilip çıkılabilir.

Gittiğinizde Zeus'u görürseniz selam söyleyin!

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page