Mersin Narlıkuyu’da saklı müze: Mozaik Müzesi (Poimenios hamamı ve üç güzeller mozaiği)
- hannealtina
- 19 May 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Haz 2023
Öncelikle çok bilinen bir müze olmadığı için ne yazık ki bu müzeye çok rağbet yok. Fakat inanılmaz güzel bir tarihi var.
Müzeye müzekart ile giriliyor. Müzekart yetişkin: 60₺, müzekart öğrenci: 30₺. Eğer müzekartınız yoksa giriş bilet ücreti ise 40₺.
Mersin’den Silifke’ye giderken, Silifke Narlıkuyu’da bulunuyor. Gidilebilecek bir vesait bulunmuyor. Kendi aracınızla gidebiliyorsunuz.
Müze çok küçük ve kısa fakat orada görevli beyefendi tarihini detaylarıyla anlatıyor bu da geziyi çok daha zevkli hale getiriyor.
Alanın aslında büyük olduğu söyleniyor fakat günümüze sadece küçük bir kısmı kalmıştır. Bölge eski bir havuz, hamam. Hatta bir nevi o zamanların güzellik merkezi görevi gördüğü düşünülüyor.
Bir tarafta roma hamamı ve roma hamamının taban kısmı görünüyor. İki tane oluk mevcut, diğer haberimde yer vereceğim Cennet bölgesinden gelen su buradaki havuza akıyor. Daha sonra yer değiştiriyor ve şu an bölgede bulunan Kerim restoranın altından denize dökülüyor.
MS. 4. Yy da yapılmış yani yaklaşık 1600 yıllık bir yer. Biz ise 1958’de bulmuşuz. Bulduğumuzda ise üstü kahvehaneymiş. Zamanla kahvehane kapanıyor ve süpüre süpüre mozaikler ortaya çıkarılıyor ve bunu bakanlık koruma altına alıyor.

Bu bölgede yoğun olan iki tane kanatlı kuş var, mozaiğin alt kısmına işlenmiş yuvarlağın üzerindeki kuş, kumru. Diğer tarafta bir keklik. Narlıkuyunun adının gelme sebebi olan narın fazla olması ve 1600 yıl önce bile kadınların elinde nar işlenmiş. Nar bereket demek.
Ortada üç tane kadın figürü mevcut, bunlar Zeus’un üç tane yarı tanrıça kızlarını gösteriyor. Resimdeki görüntüde ise kumru ve keklik arasında dans ediyorlar. Yunanca yazılan yazıda hamamı yaptıran kişi yer alıyor. Yazının anlamı ise şu şekilde “Ey dost, bu güzel hamamın suyu saklı olan kaynağını kimin gün ışığına çıkardığını soruyorsan bil ki o kişi imparatorların dostu, kutsal adaların dürüst yöneticisi Poimenios’tur.” Poimenios Yunandır. Ve yazının başını ve sonunu gösteren belirteçler vardır bu da bize o dönemlerde de parantez işleminin olduğunu gösterir.
Yazıttan da anlaşılacağı gibi Kroykoslu (Kızkalesi) Poimenios ’un dostları olan imparatorlar 378-408 yılları arasında Doğu Roma imparator olan Arcadius ile 384.423 yılları arasında Batı Roma imparatoru olan Honorius'tur. Poimenios'un bugünkü Büyükada, Kınalıda ve Heybeliada’nın o dönemlerdeki yöneticisi olduğu bilinmektedir.
İlk fotoğraftaki sembolün Hermes'in asasından (şu anki tıp sembolü) esinlendiği düşünülerek bu hamamın şifa ve sağlık için de kullanıldığı söyleniyor.
Hamamdaki taşların 6 tanesi araziden, dört tanesi ise denizden çıkarılmıştır. Önümüzdeki dönem havuzun taban kısmına komple monte edilecektir. Aynı zamanda burası serin su hamamıdır. Müzenin girişindeki tabelada bulunan bilgileri de paylaşmak istiyorum.
“Silifke'ye 20 km uzaklıktaki Narlıkuyu (Porto Calamie) Antik Çağda ve Hristiyanlık dönemlerinde Cennet – Cehennem’e gezi ve tapınım amacıyla gelenler için bir deniz kapısı durumundadır. Antik dönemde bir hamam yapısına sahip olan alanda bir Nu ‘us (Akıl) çeşmenin olduğu ve bu çeşmeden su içenlerin daha akıllı duruma geldikleri belirtilmektedir (Antik yazar Plinius). Bu hamamdan günümüze sadece su havuzu ile yıkanma bölümündeki taban mozaiği kalmıştır.
Doğu Roma dönemine M.S. 4.Yy tarihlenen hamam İmparatorluk yönetiminde etkin bir kişi olan Poimenios tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Cennet obruğu içindeki yeraltı deresinin denize ulaştığı yerdeki tali su kaynağından yararlanılarak burada yaptırılan hamamın yıkanma bölümünün tabanında yarı tanrıça üç kız kardeş tasvir edilmektedir. Baskın renkleri beyaz, siyah, kahverengi ve sari olan mozaikte Zeus'un kızları Aglaia, Euphrosyne ve Thalia çıplak olarak kuru ve keklikler arasında dans ederken görülmektedir.”
Buralara gitmişken tabii ki çok yakın olan Cennet-Cehenneme’de gitmelisiniz.

Comentarios