Uzuncaburç antik kenti Mersin’e 103, Silifke’ye 30 km uzaklıktadır. Girişi müzekartla kabul ediyor fakat müzekart yoksa bilet 40₺. Ulaşımda bir toplu taşıma aracı bulunmuyor. Kişisel aracınızla gidebilirsiniz. Uzuncaburç mahalleye de ismini vermiştir ve Uzuncaburç mahallesindedir.
Kent her ne kadar ayrı bir yer olarak sergilense de aslında geçmişte Olba Territoriumu’nun bir parçası halindeymiş. Olba başkent olduğu için Uzuncaburç Olba’nın ibadet merkezi konumundaymış. Eski ismi Diocaesareia olarak geçen Uzuncaburç Olba’ya bağlıyken basamadığı parasını Roma İmparatorluğu hakimiyetine geçtiklerinde basabilmiş ve site-kent haline gelmiştir.
Bu bölgeye o dönemdeki insanlar Helenistik kuleden dolayı Uzuncaburç demişlerdir. Roma Döneminde 72 yılında İmparator Vespesianus devrinde Olba devletinden ayrılarak özerk bir devlet olmuştur. İsmi de Diokaesareia yani Tanrı-İmparator şehri anlamındadır.
Bu ören yerinde çeşme, sütunlu cadde, Zeus Tapınağı, Tykhe Tapınağı ve zafer kapısı bulunmaktadır. Bir tiyatroda var sanırım fakat girişini maalesef bulamadık.
Zeus Tapınağı 1. Seleukos Nikator tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Korinth tarzının nadide eserlerinden ve bilinen en eski tapınaklardan biri olduğundan dolayı sanat tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Tapınak Romalılar tarafından da kullanılmıştır. 5. Yüzyılda Hıristiyanlık Döneminin gelmesiyle değişiklikler yapılmış ve bir kiliseye çevrilmiştir.
Anıtsal çeşme binası: Diocaesarea su sistemi bölgedeki en önemli sus sistemlerindendir.
Tykhe Tapınağı MS. 1. Yüzyılın ikinci yarısında yapılmış olduğu biliniyor. Kente armağan olarak kentin soylularından olan Oppius ve karısı Kyria tarafından yapıldığı düşünülüyor.
Çok güzel bir yer olduğunu kesinlikle söylemeliyim. Yürürken size kediler eşlik ediyor ve zaten alan muhteşem. Bu tapınakları görmek büyüleyiciydi. Kesinlikle gitmenizi tavsiye ediyorum. Buraya kadar gelmişken Yanıkhan ören yeri ve Olba antik kentinde örenlerin olduğu yerleri de ziyaret edip gezmeyi unutmayın.
Comentários