top of page
IMG_2170.JPG

Terkedilmiş köy: Yanıkhan

  • Yazarın fotoğrafı: hannealtina
    hannealtina
  • 6 Haz 2023
  • 1 dakikada okunur

Gerçek ismi bilinmeyen bu antik yerleşim yerinin 5. veya 6. yüzyılda kullanıldığı düşünülüyor. Bir Bizans yerleşim yeridir. Köy veya ilçe olduğu düşünülüyor.

Mersin’e 54 Erdemli ’ye 18 km uzaklıktadır.

Bilinen bir yer olmadığından herhangi bir otobüsle ulaşım imkânı görünmüyor. Kendi aracınızla gidebilirsiniz. Yolun yanındaki sade tabela sizi yanılmasın ören yeri tabeladan biraz ilerlediğinizde ortaya çıkıyor. Ören yerine giriş ücretsizdir.

Dağınık bir yapıya sahip. Her yerde birleştirilmemiş taşlar mevcut.

Bu ören yerini ilk defa Profesör Michael Gough gözlemlemiştir. 1959 yılında Gough, burada 30’a yakın tamamı yıkılan bina öreni keşfetmiştir. Sadece bazilikanın apsis ve çok az duvarı ayakta kalmıştır. Bölgede ortaya çıkarılan arkosoliumun (Arkosolium ya da Arkosol (Latince kökenli arcus, kemer “, solium, mezar “) Katakomb yahut kaya içine oyulmuş bir mezar biçimi. Bir kemer ile üzeri kapanan bir nişin zemininde kalan bölgeye ölü defnedilirdi. Arkosoliumun erken dönem Hristiyanları tarafından milattan sonra 3. ve 4. yüzyılda özellikle katakomblarda sıkça kullanılan bir mezar çeşidi oldukları bilinmektedir.) bu bazilikayı yaptıran Georgios Konon Chrisyophoros isimli kişiye ait olduğu bilinmektedir. Bazilikanın batısında sarnıç doğusunda da arkeologların ismi bulunamadığı için B kilisesi olarak adlandırdıkları örenlerin bulunduğu bir başka yer bulunuyor.

Ören yeri ile alakalı tarihi çok bilgi bulunmuyor. Arap akınları sonrası bölge terk edilmiş. İzlerden yola çıkarak yangın olmuş olabileceği ihtimali aklıma geliyor. Şimdiki ismini bu şekilde almış olabilir.

Yazın kavurucu sıcaklarında gitmeyi düşünüyorsanız rahat ve ince giysiler giymeyi ve yanınıza bol su almayı ihmal etmeyin. Bahar aylarında gelmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Mayıs ayında geldiğinizde güzelim çiçeklerle sizi tam bir görsel şölen bekliyor olacak.

Buraya kadar gelmişken bölgedeki Olba antik kenti ve Uzuncaburç antik kentini de görmeden gitmeyin. İyi yolculuklar!


Comments


IMG_0882_edited.jpg

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip et!

  • Instagram
  • Pinterest
  • TikTok

KÜLTÜR
VE
SANAT.

bottom of page