Efsane mi? Gerçek mi?
- hannealtina
- 14 Oca 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 5 May 2023
Mihrimah Sultan Camii
Mihrimah Sultan Camii Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan’dan olan kızı Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.

Üsküdar’da bulunan cami, Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerinden biridir. Bu nedenle ki büyüklük ve görkem olarak diğer eserlerinden geridedir. Fakat gerek konumuyla gerek mimarisiyle yine de Müslümanların ve görmek isteyen turistlerin uğrak noktasıdır. Camiye Avrupa Yakasından gelmek için Marmaray’ın Üsküdar durağında inebilir ya da Beşiktaş-Eminönü gibi yerlerden Üsküdar vapuruna binerek ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından da Çekmeköy-Üsküdar metro ve yine Marmaray’la Üsküdar durağında inerek ulaşabilirsiniz. Kurallara uyulduğu taktirde turistlerde rahatça gezebiliyorlar.
Camii’nin avlusundan görünen o muazzam boğaz manzarası Cami’yi özel kılan faktörlerden biri. Kadın ve erkekler için dışarıda ve içeride bulunan özel alanları var. Zamanında eğitim merkezi olarak kullanılan kısmı şu an sağlık merkezi olarak kullanılıyor.
Aslında Mihrimah Sultan’ın Mimar Sinan’a yaptırdığı iki tane camii var, bunlardan biri de Edirnekapı’dadır.
Bu camilerin bir de efsanesi var tabii ki. Gerçekliği ne kadar tartılışsa da öğrendiğimde beni etkileyen bir efsane.
Mihrimah ismi ‘Ay ve Güneş’ demektir. Mihrimah Sultan’a talip olup ona kavuşamayınca Mimar Sinan’da aşkını sanatına adar. Derler ki 21 Mart’ta gece ile gündüz eşitlendiğinde Beyazıt’ın yüksek bir yerinden bakan biri Üsküdar’daki caminin arkasından ayın doğduğunu görürken, Edirnekapı’daki caminin ardından güneşin battığını görebilir. Bu şekilde isminin anlamı olan ay ve güneş iki cami üzerinde durarak Mihrü Mah gerçekleştirir.
Bu aşk hikayesinin doğru olmadığını söyleyen kaynaklar var fakat duyulduğunda kişiyi etkileyen bir efsane olduğu kesin.

Mihrimah Sultan Camii içeriye çok güneş almadığından, Mihrimah Sultan şikâyet etmiş olacak ki Mimar Sinan Edirnekapı’daki camiyi yaparken önem verdiği ilk şeylerden biri içerisinin aydınlık olmasıymış. Ve bir defa kullandığı planı başka bir işinde kullanmayan Sinan Edirnekapı’daki Camii de tek büyük kubbe tekniğini kullanmış. Büyük ve aydınlık bir camii elde etmiş.
Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Cami’sini görmek isteyenlere tavsiye ederim. Akşam ayrı gündüz ayrı güzel olan bu cami gerek tarihi gerek büyüleyici hissi sayesinde şehrin göbeğinde bile sizi başka bir diyarda gibi hissettiriyor.
Comments