Filmlerden fırlamış Aspendos
- hannealtina
- 21 Oca 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 5 May 2023
Aspendos Antik Kenti

Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan Aspendos Antik Kenti ziyaretçilerine müthiş bir tarih vaat ediyor. Aspendos Antik Kentine ulaşmak için bir tura katılabilir ya da özel aracınızla yolculuk yapabilirsiniz. Ne yazık ki başka bir ulaşım şekli yok. Fakat sadece Kent değil tüm alan müthiş bir görselliğe sahip. En güzel halini görmek için yazın çiçeklerin açmasını bekleyip öyle gitmenizi tavsiye ederim. Çimler ve papatyalarla çok daha şahane bir ortam oluşuyor. Tarihi yapıları seviyorsanız kesinlikle buraya bayılacaksınız. Alana müzekart ile girebilir veya gişeden bilet satın alabilirsiniz. Bilet: 100₺ müzekart sivil: 60₺ müzekart öğrenci: 30₺. Eğer isterseniz müzekartıda oradan temin edebilirsiniz.
Açılış saati: 08:00
Kapanış saati: 17:00 gişe 16:30 da kapanıyor, buna dikkat edebilirsiniz.
Aspendos adının kaynağı Anadolu diline dayanıyor. Önemli bir konumda olması nedeni ile zaman içindeki hükümdarlar tarafından hep elde edilmek istenen bir bölge olma özelliğini taşıyor. Aspendos’un en önemli yapısı tiyatrosudur. Ki zaten içerisi de Aspendos Antik Tiyatro’ya girişle başlıyor. Günümüzde de konserler ve etkinlikler yapılmaya devam ediyor.
Tiyatro o kadar ihtişamlı bir alan ki insanın başı dönüyor, gerçekten. Tiyatronun en üst kısmına çıktığınızda düşecek gibi hissedebilirsiniz. Hatta bu nedenle gezi boyunca rahat giyinmenizi tavsiye ederim. Adeta zaman yolcuğu yapıyor gibi hissettiren bir alan.
Tiyatronun yapılışı ile ilgili bir efsane var. Bir zamanlar Aspendos kralının, herkesin evlenmek istediği çok güzel bir kızı varmış. Kızını kiminle evlendireceğine karar veremeyen kral, ortaya şöyle bir çözüm getirmiş. Kim kenti ve halkı için yararlı, güzel, kullanışlı bir şey yaparsa en beğenilene kızını verecekmiş. Theodorus’un ikiz olan oğulları kralın kızıyla evlenmek istediğinden bir yapı inşa etmeye karar vermişler. Biri çok uzak ve karmaşık yollardan su getiren geometri harikası su kemerleri inşa etmiş.
Diğeri ise sahnenin ortasından metal para atılsa en üst sıradan dahi duyabileceği dünyanın en iyi akustiğine sahip tiyatroyu yapmış.
Kral kızını önce su kemerlerini yapan kardeşe vermeye karar vermiş fakat tam o anda amfinin en üst kısmından fısıldanan “kral kızını bana vermeli” sözlerini duymuş. Kral öyle etkilenmiş ki kızını tiyatro yapan kardeş Zenon ile evlendirmiş.
Anadolu’da yer alan Roma tiyatrolarından günümüze ulaşan en eski ve sağlam tiyatrosu olan Aspendos Antik Tiyatrosu gördüğüm en güzel yapılar arasında yer alıyor.
Tiyatrodan çıktığınızda sizi kent karşılıyor.
Güzel bir yürüyüşle kent meydanına agoraya (pazar alanı) ulaşıyorsunuz. Alan birkaç kısımdan oluşuyor. Agora, tiyatro tepesi, kilise… Kale büyük ölçüde yıkık fakat kalan kısımlardan eskiden nasıl bir yapıya sahip olduğunu hayal etmek zor değil. Tiyatroyu tepeden izleyebileceğiniz, görebileceğiniz bir alan mevcut fakat bu kısımda bir koruma, korkuluk bulunmuyor bu nedenle dikkat etmekte fayda var. Tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Kenti gezmek oldukça hoş ve büyüleyici bir deneyim.
Buraya kadar gelmişken kentin çok yakınında bulunan ve hikayedeki diğer kardeşin yaptığı düşünülen su kemerlerini de görmeden geçmeyin. Kemerler bir köyün içinde bulunuyor ve herhangi bir girişi bulunmuyor. Keyifli vakit geçirmek için kemerleri gördükten sonra köyde ufak bir gezintiye çıkabilirsiniz.
Kent mistik ve İskoçya'daki gibi taş kalelerden oluştuğu için çok sevdiğim bir seri olan Outlander'ı anımsattı. Size tüm kenti gezerken dinleyebileceğiniz ve bu dünyada değilmişsiniz gibi hissedeceğinizi düşündüğüm bir playlist hazırladım, o halde kulaklıkları takın. Antik dünyanın kapılarından geçiyoruz!
Comments