Manastır’a gitmek için Marmaray’ın Kazlı Çeşme istasyonunda inip otobüs durağından 50k veya 48a’ya bindiğinizde Silivri kapı durağında inerseniz, kısa bir yürüyüşle manastıra ulaşabilirsiniz. Etrafı mezarlıkla çevrili ve çok tenha bir yerde olduğu için, sakin bir yürüyüşe hazır olun.
Bizi geniş ve büyüleyici güzellikte bir avlu karşılıyor.
Manastır çok bilinmediği için hiç kimse yoktu o nedenle tek başıma gezmiş oldum, sakin ve sessiz. Bir noktada sizi korkutabilir o yüzden bir arkadaşınızla gitmenizi tavsiye ederim. Kilise kısmından önce altından su akan küçük ama sanat eserlerinin olduğu ve kutsal su içebildiğiniz ayazma kısmı mevcut. Bu kutsal suyun ne anlama geldiğini tam anlamıyla öğrenemedim fakat sağlık ve bereket getirdiği söyleniyor. Papaz’a sorular sorduğumda negatif bir tepki aldığımdan dolayı nitelikli bir bilgi edinemedim. Fakat orada çalışan görevli beyefendi gayet kibar bir şekilde kilitli olan kiliseyi dahi açıp görmemi sağladı. Kilisenin kapısının yan kısmında da yakmak için mumlar mevcut.
İçerideki ayazmanın orijinal ismi ‘Zoodohos Piyi’ imiş. ‘Yaşam bağışlayan kaynak’ anlamına geliyor. Hz. Meryem’e ithaf edilmiş.
Bir inanışa göre İmparator 1. Leon sıradan bir gençken, sıcak yaz günlerinden birinde burada dolaşırken kör ve yaşlı bir adama denk geliyor. Yaşlı adam Leon’a çok susadığını ve gölge bir yerde su içmeye götürüp götüremeyeceğini soruyor.
Çevrede hiç su kaynağının olmadığını gören Leon’a ilahi bir ses bu su kaynağını tarif ediyor ve bu suyla yüzünü yıkadığında yaşlı adamın kör gözlerinin açılacağını ve Leon’unda İmparator olacağını söylüyor. Yaşlı adam yüzünü yıkıyor ve gözleri gerçekten açılıyor. bunu gören Leon gidip orduya yazılıyor ve generalliğe kadar yükseliyor, en sonunda 457 yılında da İmparator oluyor. Bu nedenle zamanında su içtiği kaynağın yerine de ayazma yaptırıyor. Bu ayazmaya 560 yılında 1. Justinianos tarafından ihya edilerek küçük bir şapel de ilave edilir. Daha sonra da 2. Mahmut’un 1833 yılındaki fermanı ile ayazmanın yanına büyük kilisenin inşa edilmesine izin veriliyor.
Avlunun solunda cenaze törenleri, toplantıları ve diğer özel günlerde yemek verilmesi için kullanıma açık iki katlı bir hizmet binası var.
Ayazma her gün 08.30-16.30 saatleri arasında ziyarete açık. Havuz kenarında şişelere doldurulmuş sular ücretsiz alınabiliyor.
Ayazmadan çıkınca görünen küçük bahçede Patriklerin ve önde gelen Rumların mezarları yer alıyor.
Duvarlarda; Son Akşam Yemeği sahnesi, İsa’nın hayatından alınma sahneler, Adem ile Havva’nın Cennet’ten Kovuluşu sahnesi ve dini portreler yer alıyor.
Görsel olarak tatmin eden ve insanın tarihini dinlemek istediği bir yapıydı. Bu tür görkemli yapıları seven insanlara önerimdir.
Comments