top of page
IMG_2170.JPG

ST. Antuan Katolik Kilisesi

  • Yazarın fotoğrafı: hannealtina
    hannealtina
  • 27 Ara 2022
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 6 May 2023


Kiliseye gitmek için uygun bir gün tercih etmek isterseniz daha sakin olması adına hafta içi daha iyi olacaktır.

Gitmek için eğer karşıdan geliyorsanız, Marmaray’dan, Yenikapı’da inip M2 Hacıosman metrosuna binip Şişhane durağında inerseniz İstiklal ’de 10 dakikalık keyifli bir yürüyüşle ST Antuan Kilisesine ulaşabilirsiniz. Kiliseye giriş ücretsiz, gezmek serbest. Fakat koruma halatıyla kapatılan bölgelere girmek yasak. Dua edilen kısma sadece cemaat girebiliyor. Eğer sizde mum yakıp dilek dilemek isterseniz kapının önünde bulunan mumlardan satın alıp dilek dileyebilirsiniz.


Kilise Taksim-Beyoğlu’nda İstiklal caddesi üzerinde çok görkemli bir yapı.

Bu kilise İstanbul’un en büyük ve cemaati en geniş Katolik Kilisesi olma özelliğine sahip.

Ziyarete gittiğinizde de orada dua eden, ibadet eden insanlar görebilirsiniz. Araştırmalarım sonucu edindiğim bilgilerde kilisenin tarihi şu şekilde anlatılmış;


Rahipler 1230 yılında Assisili Aziz Fransua adına, Galata civarında bir kilise inşa edilmesini istediler. 1639 ve 1660 yangınlarında iki kez yanan ve her yangından sonra yeniden aynı yerde inşa edilmesi istenen Aziz Fransua Kilisesi 1696 yılında olan en son geçirdiği yangından sonra Beyoğlu’ndaki yeni yerine inşa edildi. Pera’da Aziz Antuan ismindeki bu kilise 1724 yılında Osmanlı İmparatorluk saray ve devlet hizmetinde bulunan ve ayrıca ticaretle uğraşan Katolik ülkelerin vatandaşları ve onların aileleri için inşa edildi ve kutsandı.

İstanbul doğumlu olan İtalyan Mimar Giulio Mongeri İtalyan Neogotik dedikleri gotik uyanışı mimarisi tasarımında, betonarme olarak, 20*50 m ölçülerinde, Latin hacı şeklinde inşa etmiştir.

Şu an dışı kırmızı tuğla örülü kilisenin inşasına, eski binanın yerinde 1906 yılında tekrar başlanmıştır. 1912 yılında Aziz Antuan’ın naaşının Padova Bazilikası’na taşınmasının yıldönümü 15 Şubat günü Rahipler, yeni inşa ettikleri kiliselerine taşınmıştır. Kiliseyi kutsamışlardır ve ibadete açılmıştır. Kilisenin binası ve yapısı hakkındaki bilgiler ise şu şekilde;

Kilise duvarları belirli bir yüksekliğe kadar mozaik kaplama binanın dış cephesi tuğladandır. Kilisenin girişi, kiliseye gelir sağlamak için inşa edilmiş iki bina arasındaki kapıdan verilmiştir. Bu kapı kilisenin avlusuna açılır, İstiklal Caddesine bakan bu cephenin genişliği 38 metredir. Kilise İtalyan rahipler tarafından yönetilir.

İstiklal Caddesi girişindeki avlunun önündeki altışar katlı ve birbirlerine bir geçitle bağlanan 2 adet apartman, kiliseye gelir getirmesi için inşa edilmiştir. Bunlar St. Antoine apartmanlarıdır ve İstiklal Caddesi’nin ilk betonarme yapılarındandır.

Kilise her şekilde içerideki ışıklandırmalarıyla olsun, dekorasyonuyla olsun müthiş bir görselliğe sahip. Fakat Noel zamanı tam bir görsel şölene dönüşüyor. Gittiğimiz zaman gördüğümüz kadarıyla süslenmiş ağaçlar ve sahne gibi düzenlenmiş alanlar insana farklı bir yıldaymış hissi veriyor. Noel zamanı kendi ilahilerini açıyorlar.

İçerisi kadar görkemli olmasa da dışarıdaki heykellerde bir o kadar güzel.







Kiliseden çıktığınızda solunuzda, girerken sağınızda kalan heykel Papa 17. Jean heykelidir. Türkiye ve Türklere karşı sempatisiyle tanınmış ve 1958-1963 yılları arasında Türkiye’de beş yıl süreyle dini görevde bulunmuş. Bu heykelden ilerlediğinizde küçük bir bahçeye çıkan yoldan sonra da Hz. Meryem heykelini, önüne bırakılan çiçekleri görebilir ve orada da mum yakıp dilek dileyebilirsiniz.


Kilise içinde randevu alarak nikah kıyılabiliyor, eğer isterseniz kilisenin internet sitesinden daha fazla bilgiye ulaşabilir ve randevu alabilirsiniz. Kilisede Türkçe, İtalyanca, İngilizce ve Lehçe dillerinde ayinler mevcut. Bu ayinlerin saatleri için aynı şekilde kilisenin internet sitesine bakabilirsiniz.


Comments


IMG_0882_edited.jpg

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip et!

  • Instagram
  • Pinterest
  • TikTok

KÜLTÜR
VE
SANAT.

bottom of page